Ljudske pevke in godci

Smo kar prijetna druščina. Prihajamo iz Tep, Mamolja in celo iz oddaljene Cerovice. Več kot nastopi, nam pomenijo druženja na  vajah, kjer si poleg učenja izmenjavamo izkušnje  iz poljedeljstva, rokodelstva, peke kruha in ostalih dobrot. Nasmejimo se pripovedovalcem šal in raznih anekdot iz resničnega življenja.

Najprej nas je bilo šest: Ivi, Silva, Marija, Vida M. Tončka in Vida S. Prvič smo zapele ob otvoritvi  šole, jeseni 2008. Vse smo pele tudi pri cerkvenem pevskem zboru, tako, da smo lahko usklajevale  čas za vaje. Ko nas je slišala Ivanka iz Cerovice, si je želela prepevati z nami. Zraven smo povabile še Anico in Dragico. No, Dragica je za nekaj časa nehala, pa smo povabile še Marinko, pridružila pa se nam je tudi Birgita.

Prvič smo nastopile ob otvoritvi nove šole, leta 2008. Sedaj pa redno sodelujemo na domačih kulturnih prireditvah,  prepevale smo tudi na prireditvi Abrahamov leta 2009 (zapele podoknico  vsem polšniškim abrahamkam tisto leto), v Knjižnici Litija, na Kmečkih dnevih, nastopile smo še v Volčjem potoku, v Lukovici, v Ribnici, v Konjščici, v Zagorju, na Mlinšah, v Šmartnem pri Litiji, bile smo del polšniškega projekta 7generacij.  Kadar katera od naših pevk praznuje okrogli jubilej, pa ji zapojemo podoknico kar pri njej doma.

Da pa ne bi možje samevali doma, smo jih povabile zraven: Jože s »frajtonar'co«, ostali pa s kmečkimi orodji, ki z malo vaje dajo prav poseben zven in ritem. To pa so ljudski godci. Tone je naredil zanimiv instrument iz odpadnih materialov: star salonar, pločevinko od barve in dve stari pokrovki je pritrdil na leseno palico, s še drugo palico pa pomaga ustvarjati ritem. Kar smešen je ta instrument. Slavko je iz škafa naredil instrument, nanj pritrdil kožo in  struno ter mu služi  kot nekakšen kontrabas. Tine ima grablje, Mirko pa »rifelmašino«.

Pojemo in igramo stare ljudske pesmi, da ne bodo šle v pozabo.

Vodja skupine je Slavko Kos.

Iz naših vrst smo izbrali še »Rozi in Štefa« (Vida Sladič in Slavko Kos),  da napovedujeta ali s kakšno šalo popestrita naš program, ker so »uradni« voditelji predragi za današnje krizne čase. Sama napišeta in sooblikujeta scenarije.

Na prvem koncertu so gostili Ljudske pevke iz Ribnice, drug koncert so popestrili plesalci Folklorne skupine iz Trbovelj, na tretjem Folklorna skupina iz Javorja, Šmartno pri Litiji, na četrtem pa so prepevale Ljudske pevke iz Domžal.

Predstavitev pripravila: Vida Sladič

Ljudske pevke praznovale 5. obletnico prepevanja. Kako je bilo, si lahko ogledate tukaj:

5. obletnica LJudskih pevk s Polšnika

Nastop v Lukovici